Algecadabra in het moderne onderwijs
Dit programma is zeer geschikt voor de nieuwste apparatuur. Het kan gebruikt worden op zelfstandige computers, maar ook binnen netwerken. Het leent zich ook zeer goed voor gebruik op digitale borden.
Algecadabra werkt met vrijwel schermvullende vensters, waarbij wordt uitgegaan van een schermresolutie van minimaal 768 bij 1024 pixels. De lettergrootte is optimaal, zodat elke berekening binnen het scherm past en toch zo groot mogelijk oogt. Dit is vooral geschikt bij beamergebruik.
Leerlingen kunnen met het programma individueel oefenen. Het is misschien even een verrassing dat naast de computer nu een kladblaadje en een pen komen te liggen (en hopelijk ook worden gebruikt!) Hier wordt dus niet standaard iedere rekenbewerking via de rekenmachine opgelost. Dat is een hele bewuste keus.
In een klassikale situatie met digitaal bord kan de docent het programma gebruiken voor uitleg en training. Zodra een opgave wordt gegenereerd, kunnen de leerlingen (individueel of samenwerkend) de opgave proberen op te lossen. Wanneer de docent vindt, dat men toe is aan een volgende rekenstap, kan deze worden getoond. Er kunnen hints worden opgevraagd, die uitleg geven bij elke betreffende stap. Deze kunnen ook onderdrukt worden: de docent heeft het voor het zeggen.
Het programma ondersteunt het aansturen door middel van een presentatie-afstandsbediening. Bij Algecadabra geeft een linker-klik een nieuwe opgave, een rechterklik de volgende rekenstap. De docent kan op deze manier vanuit elke positie in het klaslokaal de oefeningen sturen, terwijl hij leerlingen individueel uitlegt.